HomeCode: architecture

The site of the competition was the old football / sporting field of the Sporting club Urædd in Porsgrunn, Norway. The task was to make a plan for this area for housing suitable for young people.

Our objective was to crate a new part of the city, with a distinct identity and atmosphere. The urban spaces in this plan should be understood as an addition to the reportoar of urban spaces of Porsgrunn, enriching the city by increasing the diversity of the city.

At the same time this area has the potential to work as a hub between different parts of the city.

The main structure of the plan is the two diagonal streets, criss crossing the site, connecting the nabouring areas. An important part of the project was to make a typology that could be orientetd to all directions of the sky, and the public spaces of the plan.

By placing all houses on the ground, orienting them directly to the streets and squares the atmosphere is defined by the intimate relation between private home and public space. All parking is kept outside the plan. The streets are entirely for pedestrians.

The whole plan also has an environmental aspect. The entire plan is build with solid wood elements. By putting houses back to back and by giving them one double glass façade, the energy loss is reduced to a minimum.

Our objective was to crate a new part of the city, with a distinct identity and atmosphere.

CODE: 269POR
Project: Housing area
Programme: 220 dwellings
Type: Limited competition
Client: Porsgrunn kommune
Landscape: Landskapsfabrikken, Oslo
Location: Urędd stadium, Porsgrunn (NO)
Period: 2005 - 06
Status: Competition entry
Published:
Norske arkitektkonkurranser 404 (2006)