HomeCode: architecture

The street of Waldemar Thranes gate, by one of Oslo's busiest areas, has been choosen to site an apartment block for youths. It is a pilot project initiated by the City of Oslo to help youths find their first home of their own.

The new building was shaped to preserve old trees on the site, and the black and red facade will be accentuated by a future green wall since several wires now form an espalier where three green climbing plants of different texture and shape soon will cover a significant part of the structure. In this way the project makes a historical reference to the now bygone broad, leafy boulevard that was established as the Oslo urban area was expanding in the mid 19th century. It is also a way of reducing the amount of dust, noise and light coming from the heavily trafficked street.

The flats have a layout with a kitchen hidden between sliding wardrobe doors, and two flexible, multi-use living areas facing the street or the courtyard, separated by a bathroom in the middle. The roof has a communal sundeck, and the entrance area of each individual flat has been expanded to give room for exterior café tables and chairs for breakfasts in fresh air, and informal neighbourly chat.

The new building was shaped to preserve old trees on the site, and the black and red facade will be accentuated by a future green ivy wall.

CODE: 185WAL
Project: Youth housing
Programme: 47 dwellings
Type: Competition, 1. Prize
Client: USBL
Location: Bjerregaards gate 10, Oslo (NO)
Size: 2 100 m2
Period: 2002 - 2005
Status: Completed August 2005