HomeCode: architecture

Landscape:
The school lies at the edge of a forest, on the western slope of a forested hill. The main landscaping element is a tilted concrete plane that places the school in the landscape through different transitional situations. The plane moves from the road up to the school, under and through the building and up to the hillock above. This plane adds a southwest facing schoolyard to the natural outdoor spaces. The northern end of the building rises above the terrain to give covered outdoor areas, which are lit specially.

The building:
The functional areas of the school are regarded as different workshops for the learning and development of the pupils. This means that they have not been planned as traditional classrooms, but with zones that can be used for teaching, group work and individual work, according to the teaching philosophy of the school. Large sliding panels can open or close off these zones, according to the size of the group. At ground level the building has a media library and an auditorium that are given a relation to the landscape through the extensive use of glass.

Materials:
The school is built of robust materials that can withstand long-term active use. The façade of the main volume is clad with black bricks with black mortar joints, while the surfaces of the cuts are panels and sheets with intense, contrasting colours (red and orange). The main materials in the interior are painted and varnished surfaces of concrete and plywood.

The functional areas of the school are regarded as different workshops for the learning and development of the pupils.

CODE: 200VER
Project: Secondary School
Programme: Secondary school for 360 pupils
Type: Commission
Client: MK-EIENDOM KE
Location: Osloveien 25, Moss (NO)
Size: 3 500 m2
Budget: 6 500 000 EUR
Period: 2002 - 2004
Status: Completed January 2004